• Marec mesiac kníh v ŠKD a internáte

          • Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale aj s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Opätovne sme nadviazali na tradíciu našej školy – návšteva školskej knižnice, čitateľský maratón a maľované čítanie. Tento školský rok s knihou O Guľkovi Bombuľkovi (Mária Ďuríčková). Pani vychovávateľky (v internáte a školskom klube detí) pripravili na každý deň zábavné popoludnie s touto knihou. Čítali deťom Guľkové príbehy (starší žiaci – si vyskúšali čítať tiež). Motívy z príbehov vymaľovali, namotávali si svojich „Guľkov Bambuľkov“. Vyrábali si záložky do kníh. Naučili sme sa! Kniha prosí, nevkladaj  medzi moje listy ceruzku ani pero, iba záložku. Deťom sa aktivity páčili a záujem o knižky tak ešte stále neklesá napriek digitálnym technológiám, a preto chceme motivovať žiakov, aby čo najviac čítali a prehlbovali tak lásku ku knihám. Oslava veľkého, nezištného priateľstva Guľka Bombuľka so zvieratkami na dvore si podmaňuje malých čitateľov už desiatky rokov. Guľko Bombuľko svojou obetavosťou a láskavosťou je kamarátom na celý život. Tento týždeň bol cestou plnou zážitkov.

          • Ponožková výzva v škole

          • V pondelok 21. marca 2022 sme sa zapojili do Ponožkovej výzvy a to všetko pri príležitosti SVETOVÉHO DŇA DOWNOVHO SYNDRÓMU. Rozdielnymi ponožkami sme dali najavo, že aj keď k sebe zdanlivo nepatria, ich rozdielnosť si uvedomujeme a akceptujeme inakosť, ktorá do našich životov patrí.Spontánna radosť z maličkostí, bezprostredné objatia a prejavy emócií, to je len malý úlomok toho, čím nás ľudia s DS každodenne inšpirujú. Viac vo fotoalbume. 

          • Ponožkový deň v materskej škole

          • V pondelok 21.3.2022 sme sa pri príležitosti svetového dňa Downovho syndrómu aj my v materskej škole zapojili do ponožkovej výzvy. Úlohou všetkých bolo obuť si rozdielne ponožky a takýmto spôsobom si pripomenúť výnimočnosť týchto ľudí. Tento rok máme v materskej škole iba jedného kamaráta s týmto syndrómom. Je usmievavý, kamarátsky, dobrosrdečný. Tešíme sa, že je s nami.

          • Fašiangy v škole

          • Fašiangové obdobie nesie v sebe mnoho zvykov a tradícií po našich predkoch, je to čas veselosti, zábavy a hodovania. Každoročne patrí karnevalu aj jeden z fašiangových dní v našej škole. V posledný predprázdninový deň si žiaci pomocou svojich učiteľov pripomenuli tradície tohto obdobia, zhotovili si masku na tvár a vytvárali rôzne rozprávkové postavičky. Nakoniec sa žiaci prezliekali do kostýmov, vo svojej triede zabávali sa a hrali rôzne súťaže. V tento deň mali všetci veľkú radosť nielen z pekných zhotovených kostýmov, ale aj vlastnoručne pripravených  fašiangových jedál. Ani o prekvapenia nebola núdza a žiaci  vyrobili krásne srdiečka a pozdravy, ktoré vložili do našej Valentínskej schránky. Všetci prežili jedno čarovné dopoludnie plné radosti obohatené o krásne zážitky. Viac vo fotoalbume.

          • Fašiangy v ŠKD a internáte školy

          • V mesiaci február sa deti s p. vychovávateľkami venovali fašiangovým tradíciám, vyzdobili si triedy a výchovné skupiny a pripravili si karnevalové masky. Deti sa v maskách predviedli a odfotili v karnevalovom foto kútiku. Keďže k fašiangovým tradíciám patrí aj sprievod v maskách, deti z internátu sa prešli v kostýmoch do jedálne, kde pobavili aj tety kuchárky, ktoré im nezabudli pripraviť aj tradičné fašiangové šišky. A aby toho nebolo málo, v jedálni ich čakalo pohostenie od Adama, ktorého narodeniny spoločne oslávili. Koniec fašiangov v internáte bol plný radosti, zábavy a dobrého jedla. Viac vo fotoalbume

          • Karneval v materskej škole

          • Konečne už  prišiel čas, karneval si spraviť zas.

            Všetci sme sa tešili, masky si pripravili.

            Hrali sme sa tancovali, všetkým maskám zatlieskali.

            Uprostred farebného týždňa v stredu 16.2.2022 sa v našej materskej škole konal karneval. Po dlhšom čase bez akcií sa deti veľmi tešili. Aj keď iba samostatne v triedach sme si tento deň spoločne užili. Každý si doma pripravil masku, ktorú sa snažil odprezentovať pred svojimi kamarátmi v rámci svojich možností. Bol to deň plný radosti a zábavy.

          • Farebný týždeň v ŠMŠ

          • Od 14.2. do 18.2.2022 prebiehal v materskej škole ,,FAREBNÝ TÝŽDEŇ“. Cieľom tohto týždňa bolo upevniť u detí poznávanie farieb na predmetoch, ktoré nás obklopujú. Tomuto cieľu boli prispôsobené aj aktivity v triedach. Každý deň sa niesol v znamení inej farby. K farbe jednotlivých dní prispôsobili svoje oblečenie deti aj učiteľky. Bola to zábava.

        • Dištančné vzdelávanie 17.-18.2.2022
          • Dištančné vzdelávanie 17.-18.2.2022

          • Na základe prerokovania so zriaďovateľom RÚŠS a odporúčania RÚVZ v Prešove z dôvodu vysokej pozitivity a karantény žiakov a zamestnancov školy rozhodnutím riaditeľky školy prechádzame v dňoch 17.-18.2.2022 na dištančné vyučovanie v triedach ŠZŠ a PrŠ, okrem tried ŠMŠ a elokovaného pracoviska na Požiarnickej ulici.Z tohto dôvodu sa prerušuje aj prevádzka šk. internátu a ŠKD.  Všetci žiaci sú automaticky z obedov vyhlásení.

          • Snehuliakovo v internáte a ŠKD

          • Jednotlivé skupiny internátu a oddelenia ŠKD sme premenili na  "Snehuliakovo". Deti si v popoludňajšom čase vyrábali snehuliakov nielen výtvarnými technikami, ale sa aj za snehuliakov následne prezliekli. Pomocou kostýmov sme vytvorili krásne popoludnie plné malých i veľkých snehuliakov. Veríme, že prírodné podmienky nám umožnia si vytvoriť snehuliakov aj z pravého snehu. Viac vo fotoalbume.  

            Prvkami dramatizácie sme si privolali skutočnú zasneženú zimu a šantenie, ktoré so zimou súvisí. Keďže snehu sa nejako padať nechcelo, tak si naše deti vyrábali snehuliakov aj z modelovacej hmoty (slaného cesta), ktoré sme si sami vyrobili a následne z neho vykrajovali pomocou formičiek aj snehuliačikov, vločky a zasnežené stromčeky. A to sa deťom veľmi páčilo. Figúrkami sme si vyzdobili vetvičku a naaranžovali na okne v triede. Čítali sme si rozprávky, básničky, hádanky o snehuliakoch, maľovali omaľovánky, počúvali pesničky a takto sme si spríjemňovali krásnu zimnú atmosféru. Dokonca sme si aj pomaškrtili na snehuliakoch,  ktorých  sme si sami upiekli z lístkového cesta a natreli džemom. Nakoniec sa nám predsa len splnilo  želanie a napadlo aspoň trocha snehu. Mohli sme si vyrobiť hoci len malých, ale skutočných snehuliakov zo snehu a ešte sme sa pritom aj poriadne vyšantili. 

          • Kniha mesiaca - január 2022

          • Aj v novom roku 2022 pokračujeme v celoročnej aktivite, v ktorej raz za mesiac oslovený učiteľ odporučí knihu, ktorá ho zaujala. Za mesiac január 2022 nám odporúčila knihu naša správkyňa knižnice pani učiteľka Mgr. Elena Gašparovičová.

          • Zimná rozprávka

          • O tom, že v zime sa treba starať nielen o seba, svoje zdravie, ale aj o vtáčiky a zvieratá v lese sme si s našimi žiakmi pripomenuli počas celého mesiaca január. Tvorivými pracovnými aktivitami a triednymi projektami si žiaci za pomoci triednych učiteľov našli rôzne spôsoby pomoci zvieratkám v zime. 

            Zážitkovým vyučovaním a pozorovaním zimnej krajiny si vysvetlili význam prikrmovania lesných zvierat. Niektorí boli natoľko šikovní, že zhotovili aj vtáčie búdky z odpadových materiálov, ktoré nezabudli naplniť vhodným krmivom. Veríme, že na jar sa nám vtáčiky v okolí školy za našu starostlivosť odmenia krásnym spevom. Viac vo fotoalbume. 

          • Januárové snehové gule v ŠMŠ

          • Aha, sneh nám napadal, každý sa hneď radoval.

            Navliekli sme rukavice, a aj teplé nohavice.

            Zo snehom sme sa zahrali, guľami ohádzali.

            Aj v triede sme nelenili, gule rôzne vytvorili.

            Maľovali, tvarovali, počítali, aj snehuliaka vyrobili.

          • Zriadili sme Snoezelen miestnosť

          • V novembri 2021 sa naša škola zapojila do výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Snoezelen miestnosť“, kde sme úspešne získali finančné prostriedky na zriadenie novej špeciálnej miestnosti, ktorá bude slúžiť deťom a žiakom našej školy. Prvky metódy Snoezelen využívame od roku 2011 v multisenzorickej miestnosti, kde boli využité skoro všetky prvky miestností. Neskôr sme cítili potrebu zriadiť tzv. „Bielu izbu“, ktorá sa využíva nielen na relaxáciu, ale realizuje sa v nej aj pedagogicko-podporný prístup.

            Celá miestnosť je ladená do bielej farby, aby sa minimalizovali nežiadúce vzruchy z okolia. A tak učiteľ môže pridávať multisenzorické prvky prispôsobené na individuálne osobitosti každého dieťaťa a žiaka. Pomocou finančných prostriedkov z výzvy  sme zakúpili podlahu, ktorá je prírodná, bezpečná, ekologická. Špeciálny biely bazén s loptičkami, ktorý ponúka všestrannú zmyslovú stimuláciu pomocou širokej škály farieb. Vodný matrac  - „vodnú posteľ“, ktorá vyvoláva príjemné kolísavé pohyby. Prostredníctvom nových viaczmyslových vibračných predmetov, pomôcok  sa môžu naše deti a žiaci učiť vnímať svoje telo, svoje zmysly. Pomocou tabletov – hudby navodzujeme príjemnú atmosféru na umocnenie zážitkov z miestnosti. „Intímna zóna“  vytvorená  veľkým bielym závesom nad vodnou posteľou môže pomôcť upokojiť sa, prežiť vnemy sám so sebou. Biely mäkký koberec, sedacie vaky a vankúše pomáhajú kdekoľvek v miestnosti si nájsť „svoje miesto  - svoj kútik“.  

            Ďalším novým prvkom  v Snoezelen miestnosti je interaktívna podlaha „FlySky“.  Pomocou nasvietenia na podlahu motivuje naše deti a žiakov  aktívne sa zapájať do činností, rôznych hier a úloh. Alebo si ľahnúť do „záplavy kvetov, lístia“ a relaxovať .

            Nová „Biela miestnosť“ je dôležitým prvkom vestibulárnej, proprioceptívnej  a dotykovej stimulácie v našej škole - pre naše deti a našich žiakov. Vyvoláva pocit bezpečia, kľudu, pohody a práve preto je výborným prostriedkom nielen na relaxáciu, ale aj učenie našich detí a žiakov. Viac vo fotoalbume

          • Aktualizovaný Školský semafór (25.01.2022)

          • Dávame do pozornosti dokument Školský semafór, ktorý bol aktualizovaný - Skolsky_semafor_aktualizovany_25.1.2022.pdf 

            Vzhľadom na vydanie novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva platí, že ak niekto od 25.1.2022 ide na test alebo sa objavia príznaky ochorenia - pozitívna osoba ide do izolácie. Izolácia trvá 5 dní od odobratia vzorky na test alebo od objavenia príznakov, ak sa za posledných 24 hodín izolácie nevyskytli príznaky. 

            Ak bol človek v kontakte s pozitívnou osobou 2 dni pred jej testovaním alebo pred objavením príznakov, nasleduje karanténa. Karanténa trvá 5 dní od kontaktu s pozitívnou osobou, ak sa počas posledných 24 hodín neobjavia klinické príznaky ochorenia.

            Povinnosť karantény po úzkom kontakte sa nevzťahuje na osobu, ktorá je:

            1. kompletne očkovaná a zároveň má aplikovanú posilňovaciu (booster) dávku alebo

            2. kompletne očkovaná alebo

            3. ktorá prekonala ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.