• Škola života vo Vranove n. Topľou

          • 12. júna 2022 sa žiaci praktickej školy K. Kopil a D. Bobák  pod vedením p. uč. PaedDr. I. Kertysovej zúčastnili 10. ročníka prezentácie odborno – praktických zručností žiakov praktických škôl Prešovského kraja pod názvom „Škola života“. Tá sa konala v priestoroch SŠI M. R. Štefánika vo Vranove nad Topľou. Na tento deň sme sa tešili viac ako inokedy, pretože po dlhšej prestávke sme mali možnosť opäť nadviazať kontakty so žiakmi z iných škôl, overiť si svoje vedomosti a zručnosti v jednotlivých činnostiach, vymeniť si skúsenosti a predovšetkým zažiť príjemný deň. Za svoju šikovnosť boli zúčastnení odmenení diplomom a drobnými upomienkovými predmetmi. Na záver po ukončení programu sme sa poďakovali nielen našej hosťujúcej škole SŠI M. R. Štefánika vo Vranove nad Topľou, vedeniu, ale aj personálu za ústretovosť a pohostinnosť počas celej prezentácie odborno – praktických zručností žiakov praktických škôl. Viac vo fotoalbume školy.

          • Deň mlieka v škole

          • Dňa 17. mája sme si v škole pripomenuli Medzinárodný deň mlieka. Tento deň si zaslúži a potrebuje neustálu osvetu. Naši žiaci si v tento deň opätovne oživili cenné informácie o prospešných látkach obsiahnutých v mlieku, oboznámili sa prostredníctvom prezentácií, výkladu s výrobným procesom mlieka (kravského, ovčieho a kozieho) i mliečnych výrobkov - z farmy až na náš stôl. Počas vyučovania sa riešili mliečne kvízy, hádanky, čítali príbehy, kreslili pekné obrázky a plagáty. Starší žiaci si pod odborným dohľadom pripravili z mlieka jednoduché teplé či studené jedlá. Pre všetkých rodičov i učiteľov čakala pred školou ochutnávka mlieka a mliečnych výrobkov, ktorú pripravila vedúca školskej jedálne. Tá zabezpečila v tento deň pre našich žiakov aj chutnú mliečnu desiatu. Viac vo fotoalbume

          • Gaňov lit. Prešov - krajské kolo

          • ,,Mnohým ľuďom stačí porozprávať jedinú rozprávku, aby zabudli na všetky trápenia...“ (Anatole France).

            Deň, kedy sa konalo krajské kolo Gaňovho literárneho Prešova bol plný rozprávok. Usilovne sme sa pripravovali a toto je výsledok našej snahy:

            * II. miesto v prednese poézie získal žiak praktickej školy Imrich Marcin (p. uč. Mgr. Anna Muľová),

            * II. miesto v prednese poézie získala žiačka 3. ročníka Ella Marcinová (p. uč. PaeDr. Táňa Gutteková),

            * III. miesto v prednese poézie získala žiačka 4. ročníka Marcela Dudová (tr. uč. Mgr. Marcela Izdencyová),

            * Cenu poroty v prednese poézie získala žiačka praktickej školy Denisa Jankuová (p. uč. Mgr. Anna Muľová),

            * Cenu poroty v prednese poézie získal žiak I. ročníka Marcel Andrej Kandrik (tr. učiteľka Mgr. Katarína Oriňáková).

          • Deň Zeme v škole

          • Deň 22. apríl bol vyhlásený za Deň Zeme prvýkrát v roku 1970. Práve vtedy vedci, hlavne ekológovia v USA, ovplyvnení snímkami z vesmíru, dokumentujúcimi krehkosť a zraniteľnosť Zeme, demonštračne vyzvali ku spoločnému celosvetovému úsiliu za ochranu Zeme. V našej škole prebiehali aktivity ku Dňu Zeme počas posledného aprílového týždňa. Počas celého týždňa si žiaci pripomínali potrebu a dôležitosť ochrany Zeme a takisto dôsledky znečisťovania pôdy a vody pre všetko živé na našej planéte. Učitelia využívali interaktívne tabule, aby žiakom pomocou prezentácií vhodných na matematiku, pracovné vyučovanie, výtvarnú výchovu, geografiu, atď... priblížili danú problematiku. Najpodstatnejšie však boli praktické činnosti v exteriéri. Učitelia so žiakmi sadili semienka do vyvýšených záhonov v areáli školy, po dlhej zime upravovali skalku, sadili kvety, pestovali priesady... Našou snahou bolo zamerať sa na praktické aktivity a docieliť, aby si žiaci v budúcnosti vedeli sami vypestovať zdravú zeleninu, dopestovať priesady, prípadne správne zasadiť kvety. Viac vo fotoalbume školy. 

          • Deň matiek

          • Druhá májová nedeľa je každý rok špeciálnym dňom. Už tradične patrí všetkým mamám.  Naše mamy sú 365 dní v roku pre nás každodennou inšpiráciou, preto je tento deň ideálny na to, aby sme si pripomenuli, čo všetko pre nás robia. Je to teda skvelá príležitosť, kedy sa poďakovať za ich lásku, starostlivosť, nekonečnú trpezlivosť a obetavosť. Naši žiaci na svoje mamičky tiež nezabudli a so svojimi učiteľmi si v triedach pripravili rôzne darčeky. Veríme, že Vás deti s darčekmi potešili. A čo pre Vás pripravili? To si už pozrite v našej galérií 😊

          • Gaňov literárny Prešov šk. kolo

          • Po dvojročnej prestávke sa dňa 26. 4. 2022 na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Gaňov literárny Prešov. Žiaci boli rozdelení do štyroch kategórii podľa jednotlivých vzdelávacích variantov. Vzdelávací variant A bol rozdelený ešte podľa veku na starších a mladších žiakov. Talentovaní recitátori sa predviedli v prednese poézie ale aj prózy od známych slovenských autorov súčasnej tvorby pre deti a mládež. Ako v každej správnej súťaži nechýbala tréma a na záver slzičky šťastia a radosti. Najúspešnejší recitátori z každej kategórie postupujú do krajského kola, ktoré sa bude už tradične konať v Spojenej škole Matice Slovenskej v Prešove dňa 10. mája 2022.  Všetkým súťažiacim budeme držať palce.

            Výsledky školského kola:

            1.kategória (vzdelávací variant A) mladší žiaci: 1. miesto – Marcel Andrej Kandrík (trieda I.A), 2. miesto – Lukáš Nagy (trieda III.A), starší žiaci: 1. miesto – Kristína Raticová (trieda VII. A), 2. miesto – Dionýz Lacko Dunka (trieda VI.A), 3. miesto – Sebastián Duna ( trieda VI.E). 

            2.kategória  (vzdelávací variant B): 1. miesto -  Marcela Dudová (trieda IV.E), 2. miesto – Ella Marcinová (trieda III.B), 3. miesto – Bibiana Denisjuková (trieda VI.B), cena poroty: Lukáš Tarasovič.

            3.kategória   (praktická škola): 1. miesto – Imrich Marcin (trieda I.P), 2. miesto – Denisa Jankuvová (trieda I.P), 3.miesto – Nikolas Šarišský (trieda I.P).

            4.kategória (žiaci s PAS): 1. miesto – Marko Bory

            Ešte raz blahoželáme všetkým víťazom! Viac vo fotoalbume. 

          • Deň Zeme v ŠKD

          • Prvý Deň Zeme oslávili 22. apríla v roku 1970 v USA. Postupne začal mať každý rok svoje motto. To tohtoročné znie Investuj do našej planéty. Myslieť na našu planétu máme počas celého roka, ale v piatok 22.04.2022 sme si to  špeciálne pripomenuli zábavnou, ale veľmi dôležitou aktivitou. Spoločne všetci "družinári" súťažili v triedení odpadu od najmenších po najväčších. Víťazom bol každý aj pani vychovávateľky s dobrým pocitom, že ich žiaci vedeli správne zaradiť každučké smietko. Žiaci dostali čestný diplom. Pokračujeme ďalej. Aj tento celý týždeň sa deti z internátu a ŠKD zapájajú do rôznych činností spojených s ochranou prírody. Je naozaj veľa možností a nemusí to skončiť len dnešným dňom, týždňom. Môžete si z týchto aktivít urobiť malé, ale trvalé zvyky. Deň Zeme slávi vyše miliarda ľudí, pripojíte sa? Viac vo fotoalbume. 

        • Oznam - zrušenie opatrení
          • Oznam - zrušenie opatrení

          • Vzhľadom na zlepšujúci sa vývoj epidemickej situácie COVID-19 dávame do pozornosti, že od štvrtka 21. apríla 2022 sa zmiernili opatrenia v oblasti prekrytia dýchacích ciest a domácej karantény úzkych kontaktov.

            Na základe Vyhlášky ÚVZ SR č. 32/2022, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, sa ruší povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest  použitím respirátora / rúška v spoločných priestoroch školy a školského zariadenia.

            Na základe Vyhlášky ÚVZ SR č. 33/2022, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácií osôb pozitívnych na ochorenie COVID-19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 nebude potrebné nastúpiť automaticky do karantény.

          • Veľkonočné zvyky a tradície v našej škole

          • Po dlhej zime nám už jar klope na dvere a s ňou prichádzajú aj veľkonočné sviatky. V predveľkonočnom období sa naši žiaci zúčastnili tvorivého vyučovania, v priebehu ktorého spoznávali a odhaľovali zvyky a tradície Veľkej noci v jednotlivých regiónoch Slovenska. Dozvedeli sa zaujímavé informácie, kde sa maľujú kraslice, šibú a oblievajú dievčatá, ako sa pripravujú veľkonočné jedlá a tradujú ľudové remeslá. O tom, že remeslo má zlaté dno, sme sa presvedčili aj v našej škole, kde sme si vyskúšali rôzne remeselné techniky pri pletení korbáčov z prútia,maľovaníkraslíc voskom, výrobe dekoratívnych jarných handmade výrobkov. Nechýbala ani krásna jarná výzdoba v podobe maľovaných pestrofarebných jarných kvetov, zajačikov, sliepočiek, vajíčok, ktoré  zdobia naše okná, vnútorné priestory školy a dotvárajú nielen estetickú stránku školských priestorov, ale aj navodzujú príjemné prostredie. O tom sa presvedčíte v našom fotoalbume školy.

          • Svetový deň povedomia o autizme v našej škole

          • V roku 2008 vyhlásila OSN  2. apríl za „Svetový deň povedomia o autizme“. My sme si tento deň pripomenuli 4. apríla. Naši spolužiaci nás podporili modrým oblečením a kamarátskym správaním, ku ktorému sú žiaci našej školy vedení. Pri tejto príležitosti sme si spoločne vyzdobili vchod školy. Pre celú školu sme napiekli „modré mafiny“. Veľkou výzvou bolo pre nás odovzdanie sladkej maškrty spolužiakom z iných tried, ale aj to sme úspešne zvládli. Ďakujeme všetkým učiteľom a kamarátom za privítane vo svojich triedach. S láskou, žiaci tried s PAS. Viac vo fotoalbume. 

          • Návšteva Detskej knižnice "Slniečko"

          • Aj takouto formou, návštevou Detskej knižnice „Slniečko“ sme si pripomenuli sviatok kníh aj narodenie učiteľa. J. Komenského.  Bolo to stretnutie s knihou ako má byť. Žiaci III.A a VI.A si prezreli detskú knižnicu, oboznámili sa, ako sa stať členom detskej knižnice, ako sa môžu do nej zapísať, aký je systém pri vypožičaní obľúbenej knihy. Pani knihovníčka nám prečítala  knihu “O chorom medveďovi“, ktorú má ona najradšej. Aby návšteva knižnice bola dokonalá, tak sme si vyskúšali interaktívnu miestnosť: „Osmijankovu literárnu záhradu“, kde  mohli žiaci na chvíľu relaxovať a oboznámiť sa s Osmijankom od spisovateľky K. Bendovej a aj s ďalšími rozprávkovými postavičkami, inou formou ako čítaním. Dúfajme, že kniha ostane našim žiakom naozaj tým najvernejším kamarátom. Viac vo fotoalbume.

          • Svetový deň vody v našej škole

          • Deň 22. marec bol vyhlásený za Svetový deň vody prvýkrát v roku 1993. Vyhlasuje ho každoročne OSN. Aj v našej škole sme si Svetový deň vody pripomenuli aktivitami. Počas marcového týždňa sme žiakom pripomínali význam vody na Zemi, potrebu a dôležitosť jej ochrany a takisto dôsledky znečisťovania vody pre všetko živé na našej planéte. Triedni učitelia pracovali so svojimi žiakmi formou triednych projektov, výsledky ich práce si môžete pozrieť v galérii fotografií. Ďakujeme všetkým triednym učiteľom, asistentkám aj žiakom, ktorí sa zúčastnili aktivít a svojím prístupom dokázali, že im budúcnosť našej planéty nie je ľahostajná. Viac vo fotoalbume.

          • Divadelné predstavenie – Červená čiapočka

          • Dňa 6. apríla 2022 k nám zavítali profesionálni herci z divadla Portál z Prešova, ktorí nám svojim skvelým hereckým výkonom predviedli divadelné predstavenie pod názvom „Červená čiapočka“ Táto vtipne interpretovaná rozprávka o strastiplnej ceste Červenej Čiapočky za chorou babičkou upútala pozornosť nielen našich najmenších, ale aj ostatných žiakov. Atmosféra počas predstavenia bola veľmi veselá, uvoľnená a to vďaka dvojici divadelníkov a divadelných bábok, ktorá svojim vystúpením rozosmiala všetkých prítomných. Ďakujeme profesionálnym hercom za krásne a predstavenie a tešíme sa na ďalšiu návštevu. Viac vo fotoalbume školy.

          • Moja obľúbená kniha

          • Počas mesiaca marec sme sa s deťmi v materskej škole hravou formou oboznamovali s knihami. Čítali sme si rozprávky, naučili sme sa, ako sa knihy vyrábajú a ako sa máme o knihy starať. Pri prezeraní kníh, si každý našiel svoju obľúbenú rozprávku. Skamarátilisme sa  s hrdinami z rozprávok, dokonca sme sa na nich aj zahrali. Celý mesiac bol pre nás veselý a knihy sme si veľmi obľúbili. Viac vo fotoalbume. 

          • Klaunovská olympiáda v našej škole

          • Pod záštitou Fondu Dr. Klauna Trenčianskej Nadácie nás  4. apríla 2022 navštívil fantastický klaun Adyno - Adrián Ohrádka a zahral veľmi zábavné predstavenie s názvom "Klaunovská olympiáda". Počas celého interaktívneho predstavenia predviedol rôzne olympijské triky, vtipné scénky s využitím rôznych pomôcok a rezkej hudby. Bol to neuveriteľný zážitok, pretože klaun Adyno je fantastickým majstrom pantomímy, rozosmial a zabavil všetkých žiakov bez rozdielu a viacerým z nich ukázal, akí sú šikovní a čo všetko s jeho pomocou dokážu. Na konci predstavenia žiaci ocenili Dr. Klauna – v podaní Adriana Ohrádku dlhým a búrlivým potleskom. Viac vo fotoalbume školy.

          • Deň ľudovej rozprávky

          • Mesiac marec, ktorý je mesiacom knihy si pripomíname už od roku 1955.Pri tejto príležitosti sa žiaci triednymi projektami zapojili do školskej akcie s názvom: „S knihou nie je nuda - Deň ľudovej rozprávky“. Tvorivými aktivitami v triedach sme priblížili žiakom čaro ľudových rozprávok, rozvíjali čitateľskú gramotnosť a motivovali k čítaniu. V priebehu mesiaca marec sme sa presvedčili o tom, že práca s knihou a rozprávkou môže byť aj napínavá, hravá, plná napätia a dobrodružstva. Presvedčte sa o tom aj vy! Pozrite si naše fotky vo fotoalbume.