• Zavítal k nám Mikuláš

          • Dňa 4. decembra 2020 bolo na našej škole veselo. Už tradične v tento deň zavítal medzi žiakov, ale aj učiteľov Mikuláš v sprievode svojich pomocníkov, ktorý priniesol nielen veľa radosti, ale aj balíčky plné sladkých dobrôt a ovocia, za ktoré mu všetci poďakovali básničkami či pesničkami. Deň sv. Mikuláša vniesol medzi školské lavice prvý silnejší vánok sviatočnej adventnej nálady, ktorá na našej škole panuje už od začiatku adventu a vyvrcholí vianočnými sviatkami. Medzitým však bude tento sviatočný adventný čas na našej škole popretkávaný ešte množstvom akcií, ktoré sa budú snažiť čaro tohto obdobia stále viac umocňovať. Viac vo fotoalbume školy.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Naši zamestnanci sa aktívne zapojili do výzvy "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Veríme, že naše krabice potešia seniorov v domovoch dôchodcov. Veľmi nás teší, že toľko dobrých a láskavých ľudí sa zapojilo do tejto iniciatívy. Venovali svoj čas, energiu a lásku do pripravovania balíčkov, do vyberania drobností a balenia. Veríme, že v každej krabičke, v každom pozdrave je kus vášho srdca.... Za koordináciu a iniciatívu spojenú s touto výzovu ďakujeme našej kolegyni Elene Gašparovičovej. Viac vo fotoalbume. 

          • Školský projekt: Záložka spája

          • Do školského projektu "Záložka spája" sa zapojili všetkých tried. Všetci využili svoju fantáziu a svoje zručnosti, aby vytvorili pekné aj úsmevné záložky. Sú skvelým odkazom žiakov: "My sa koronavírusu nebojíme". Víťazmi boli všetci, ktorí sa do projektu zapojili a každý z nich bude odmenený. Ďakujeme pani učiteľkám a p. učiteľom za inšpiratívne nápady a pomoc pri realizácii. Viac vo fotoalbume školy. 

        • Projekt "Tvoríme z prútia" bol úspešný
          • Projekt "Tvoríme z prútia" bol úspešný

          • Projekt OZ Zanebudka s názvom Tvoríme z prútia bol vybraný v rámci 8. edície výzvy spoločnosti Tesco "Vy rozhodujete, my pomáhame". Veľmi nás teší, že žiaci našej školy budú prostredníctvom pletenia z vŕbového prútia rozvíjať jemnú i hrubú motoriku. Zároveň sa v rámci projektu sa žiaci budú oboznamovať s novými poznatkami v oblasti ľudových tradícií, o košikárskom remesle a kultúrnom dedičstve nášho regiónu. Poďakovanie patrí nášmu učiteľovi PaedDr. Ladislavovi Gaľovi, ktorý daný projekt spracoval. 

          • Dr. Klaun na návšteve u nás

          • Dňa 25. novembra 2020 nás poctil svojou návštevou a kultúrnym predstavením vďaka nadačnému fondu Trenčianskej nadácie Dr. Klaun (Tomáš Plazský z Košíc). Vystúpenie „Klauniáda“ bolo veselé, plné hudby a nevídaných kúziel. Na žiackych tvárach vyčaril úsmev, radosť a úprimný detský smiech. Dopoludnie plné kúziel, zábavy a smiechu ocenili naši žiaci na záver veľkým potleskom. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu Dr. Klauna.

          • Nakladanie kapusty v praktickej škole

          • O tom, že nakladaná kapusta dokáže zatočiť s mnohými chorobami a úspešne odvrátiť i tie začínajúce, už isto dobre vieme. Množstvo ľudí si bez tejto kyslej dobroty nevie jeseň a zimu predstaviť. Už v minulosti naši predkovia nakladanie kapusty nebrali ako prácu, ale ako spoločenskú, ba priam rodinnú záležitosť. V snahe opäť zachovávať tradície našich predkov a spestriť deň našim žiakom sme sa dňa 19. novembra 2020 rozhodli pripraviť túto zdravú pochúťku, ktorá je výborná pre naše zdravie. Všetkým žiakom sa táto aktivita veľmi páčila a už sa všetci tešia na prípravu ďalšej zdravej pochúťky z kapusty v podobe šalátov či vianočnej kapustnice. Viac vo fotoalbume.  

        • Oznam o riaditeľskom voľne 16.11.2020
          • Oznam o riaditeľskom voľne 16.11.2020

          • Riaditeľka SŠI udeľuje na pondelok 16. novembra 2020 pre žiakov Špeciálnej základnej školy a Praktickej školy riaditeľské voľno. Všetci žiaci ŠZŠ a PrŠ sú automaticky odhlásení zo stravy. Vyučovanie bude pokračovať v stredu 18. novembra 2020, po Dni boja za slobodu a demokraciu.   

          • Tekvicový festival na našej škole

          • Vyrezávanie tekvíc patrí k našim ľudovým zvykom v čase, keď sa stromy zbavujú posledných listov. Babie leto uletelo ako voda a opäť sú tu žiarivé jesenné farby, charakteristická vôňa zrelých jabĺk, hrozna, rozkvitnutých chryzantém, opadaného lístia. Jeseň má svoje čaro a každoročne nás inšpirujú najmä jej plody. Tekvice, ktoré očaria impozantnými rozmermi, všakovakými tvarmi, nádhernými farbami sa v posledných rokoch stali symbolom jesene. Preto sme sa nechali inšpirovať aj my v našej škole a druhý novembrový týždeň sa niesol v znamení tekvicového tvorenia.Podšikovnými rukami našich žiakov a ich triednych učiteľov vznikali rôzne jesenné výtvory – tekvice a tekvičky, ktoré sa menili na usmiatych svetlonosov.Pri výrobe tekvíc sa fantázii a kreativite nekládli žiadne medze.  Tekvičkové výtvory zdobili nielen naše triedy, ale aj chodby našej školy. Cieľom tvorivého týždňa bolo poukázať na tradície našich predkov, ktorí už dávno vyrábali Svetlonosov a pripravovali sa na blížiace sviatky. Viac vo fotoalbume školy.

          • Usmernenie k otvoreniu školy od 3.11.2020 (1. stupeň), od 4.11.2020 (aj 2. stupeň).

          • Za každého žiaka pri nástupe do školy od 3.11.2020 (utorok) musí predložiť aktuálne Vyhlasenie_zakonneho_zastupcu_od_3.11..pdf (dané vyhlásenie predkladá zákonný zástupca po troch dňoch neprítomnosti žiaka v škole, vrátane víkendov, prázdnin). 

            Od 4.11.2020 (stredy) sa obnovuje školské prezenčné vyučovanie aj pre žiakov 2. stupňa našej ŠZŠ (okrem žiakov PŠ), za dodržania nasledujúcich podmienok súvisiach s celoplošným testovaním v súlade s usmernením MŠVVaŠ SR a to:

            1. V prípade pozitívne testovanej osoby sa podľa § 1 vyhlášky č. 15 Úradu verejného zdravotníctva z 29. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 15“) nariaďuje tejto osobe aj osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti povinná 10-dňová izolácia. Ak dieťa, žiak, učiteľ alebo zákonný zástupca obdrží pozitívny výsledok antigénového testu (alebo ho obdrží osoba, s ktorou žije v spoločnej domácnosti), ostáva v povinnej 10-dňovej izolácii. V tomto prípade zamestnanec, žiak ani dieťa nenavštevujú školu prezenčne.

            2. Ak je dieťa alebo žiak v povinnej 10-dňovej izolácii z dôvodu svojho pozitívneho výsledku alebo pozitívneho výsledku testu člena jeho domácnosti, zákonný zástupca informuje lekára podľa § 1 ods. 2 písm. b) vyhlášky č. 15. Zákonný zástupca oznamuje škole povinnú izoláciu dieťaťa alebo žiaka a informuje, či sa žiak zúčastní dištančného vzdelávania. Ak sa žiak dištančného vzdelávania nezúčastňuje, škola ho eviduje ako neprítomného. Pri návrate do školy po ukončení 10-dňovej povinnej izolácie odovzdáva zákonný zástupca škole potvrdenie od lekára.

            3. V prípade negatívneho výsledku testu (podľa § 1 ods. 2 písm. a) a § 2 ods. 2 písm. a) vyhlášky č. 16 Úradu verejného zdravotníctva z 30. októbra 2020 (ďalej len „vyhláška č. 16“)) je možné vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia až po tom, ako sa osoba (rodič dieťaťa v MŠ) preukáže potvrdením o negatívnom výsledku testu.

            4. Zákonný zástupca, ktorý sa nevie preukázať negatívnym výsledkom testu, podľa vyhlášky č. 16 nemôže vstúpiť do vnútorných a vonkajších priestorov školy alebo školského zariadenia. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tomto prípade odporúča, aby zákonný zástupca neumiestňoval dieťa do materskej školy na najbližších 10 kalendárnych dní. Pokiaľ ide o zákonného zástupcu žiaka základnej školy, ministerstvo odporúča zákonnému zástupcovi postupovať v zmysle bodu 5. Rozhodnutia ministra školstva z 28. augusta 2020, t. j. ospravedlniť žiaka z vyučovania na 5 za sebou nasledujúcich vyučovacích dní. V tomto prípade ide o 3. november, 4. november, 5. november, 10. november a 11. november 2020. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá zákonný zástupca vyhlásenie o bezinfekčnosti uvedené v Prílohe č. 2 tohto usmernenia.

            5. Dieťa v materskej škole, žiak nultého a prvého až štvrtého ročníka základnej školy a žiak základnej školy pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, ktorý sa nezúčastnil testovania, majú (podľa § 1 ods. 2 písm. f) a q) vyhlášky č. 16 ) povolený vstup do školy aj bez preukázania negatívneho výsledku testu. Pri návrate do školy po viac ako troch dňoch predkladá vyhlásenie o bezinfekčnosti uvedené v Prílohe.

            To znamená, že deti MŠ žiaci všetkých ročníkov našej ŠZŠ sa nemusia zúčastniť testovania a nemusia nám v súvislosti s touto neúčasťou o tom dokladať potvrdenia od pediatrov, stačí vypísať Vyhlásenie zák. zást. o bezinfekčnosti. Potvrdenie od pediatra dokladajú len prípade neúčasti dieťaťa/žiaka v MŠ/ ŠZŠ viac ako 5 dní.

            Všetci žiaci 2.stupňa ktorí sa bežne stravujú v našej Školskej jedálni sú automaticky na stravu prihlásení. Ak nenastúpia napr. so zdravotných dôvodov 3.11.2020 (v stredu) do školy, zákonní zástupcovia sú povinní sami odhlásiť zo stravy u vedúcej ŠJ na tel. 051/ 7480 187 (možnosť nechať odkaz aj na záznamníku).

          • Týždeň jesenného ovocia a zeleniny

          • Týždeň jesenného ovocia a zeleniny, týždeň bez cukru V týždni 19.-23. októbra 2020 prebiehal na našej škole ako každý rok týždeň jesenného ovocia a zeleniny. Jesenné plody sú darom od matky prírody. Obsahujú množstvo vitamínov, ktoré sú dôležité nielen pre zdravý vývin a fungovanie nášho organizmu, ale sú takisto zaručenou prevenciou pred mnohými chorobami. To všetko sme si opakovali cez zážitkové a kreatívne učenie. Okrem iného sme sa naučili, že cukor je moderný jed (droga) a vyvoláva túžbu po zvyšovaní dávky až závislosť. Teraz už vieme, že sa dá náš jedálny lístok zostaviť tak, aby sme boli zdraví a zároveň sa cítili aj lepšie. Počas celého týždňa sme pripravovali jednoduché kulinárske dobroty: rôzne šaláty, pomazánky, smoothie či miešané poháre bez pridania cukru. O tom, že aj jeseň vie byť na tanieri očarujúca, pestrá a bohatá Vás presvedčíme vo fotogalérii.

        • Edukačné aktivity k Medzinárodnému dňu knižníc.
          • Edukačné aktivity k Medzinárodnému dňu knižníc.

          • 22. október - je vyhlásený za Medzinárodný deň školských knižníc, pripomína sa od roku 1999. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a rozvíjaniu čitateľskej gramotnosti. Pri tejto príležitosti si pripomíname život a tvorbu významnej autorky detskej literatúry Márie Ďuríčkovej. Tento významný sviatok sme si pripomenuli v škole edukáčnými aktivitami, ktoré vychádzajú z tvorby spisovateľky.

        • Oznam
          • Oznam

          • Od pondelka 26. októbra 2020 žiaci 5. - 10. ročníkov Špeciálnej základnej školy a žiaci Praktickej školy sa budú vzdelávať dištančnou formou. Žiaci 1.- 4. ročníkov Špeciálnej základnej školy a deti Špeciálnej materskej školy budú vzdelávaní prezenčne, ako doposiaľ. Školská jedáleň, ŠKD a Internát sú pre týchto žiakov v prevádzke. 

          • Svetový deň umývania rúk

          • Svetový deň umývania rúk pripadajúci na 15. októbra upozorňuje na dôležitosť hygieny rúk. Je to najjednoduchší spôsob, ako sa dá predísť šíreniu veľkej časti infekčných chorôb. V našej škole sme zrealizovali rôzne zaujímavé edukačné aktivity, ktoré priniesli nielen zábavu, ale hlavne viedli žiakov k správnym návykom umývania rúk. Žiaci k nácviku čistenia rúk pristupovali veľmi zodpovedne a nevynechali žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami. Učili sa, že na dôkladné umytie rúk nestačí použiť len teplú vodu, ale aj primeranú dávku mydla. Veríme, že aj počas tejto pandemickej situácie sme zaujímavými aktivitami prispeli k pravidelnému dodržiavaniu hygienických návykov našich žiakov. Viac vo fotoalbume školy. 

        • Oranžová fáza v škole
          • Oranžová fáza v škole

          • Od pondelka 19. októbra 2020 škola prechádza v opatreniach súvisiacich s pandémiou COVID-19 do ORANŽOVEJ FÁZY, z dôvodu pozitvity jedného pedagógického zamestnanca. Žiaci danej triedy zostávajú doma, rodičia boli kontaktovaní. Vyučovanie v škole bude prebiehať za ešte viac sprísnených podmienok triednickým systémom (bez 6. vyučovacích hodín, ak ju trieda v daný deň v rozvrhu má, tak sa ruší). 

          • Celoškolské aktivity v triedach

          • Cukor ako droga. Týždeň bez cukru. Týždeň jesenného ovocia. (aktivity zamerané na racionálnu výživu).

            Aj ja raz budem starý – úcta k starším (výroba darčekov pre starých rodičov).

            Medzinárodný deň školských knižníc (život a dielo Márie Ďuríčkovej - 100. výročie narodenia).

            Čisté ruky - Svetový deň umývania rúk – 15. 10. 2020.

          • Oznámenie o riaditeľskom voľne dňa 14.09.2020

          • V zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon) týmto z prevádzkových dôvodov udeľujem na 14. septembra 2020 (pondelok) žiakom Špeciálnej základnej školy a Praktickej školy riaditeľské voľnoVyučovanie začne riadne 16. septembra 2020 (streda). Príchod na internát bude v utorok 15.09.2020 v čase od 19:00 h. do 20:00 h. alebo v stredu ráno 18.09.2020 od 7:00 h. do  8:00 h. Vzhľadom na pandemickú situáciu COVID - 19 a neprítomnosť žiakov v škole viac ako tri dni budeme pri vstupe do školy vyžadovať - Vyhlasenie_zakonneho_zastupcu_o_bezinfekcnosti(1).docx (dostupné TU).

             Mgr. Hedviga Tomášová, riaditeľka školy

          • Informácie a dokumenty potrebné pred nástupom žiakov do školy, oznam zákonným zástupcom

          • V zmysle usmernení MŠVVaŠ SR sa v tomto roku hromadné slávnostné zahájenie školského roka na nádvorí školy nekoná. Z toho dôvodu odporúčame príchod do školy dňa 2. septembra 2020 len jednému zo zákonných zástupcov žiakov v čase od 8:30 hod. Keďže je vstup zákonným zástupcov žiakov do budovy školy zakázaný, všetky potrebné informácie poskytnú zákonným zástupcom zástupcovia riaditeľky školy v altánku v areáli školy. V tom čase bude možné taktiež nahlásiť žiakov na stravu a vypísať zápisný lístok na stravovanie pre žiaka. Vstup do školy bude dovolený len rodičom žiakov prípravného ročníka a novoprijatých žiakov a žiakom s podpísaným vyhlásením o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.

            Vv súvislosti s jeho otvorením prikladáme dokument s názvom Informacie_pre_rodica.pdf. Zároveň prikladáme aj Zdravotny_dotaznik_a_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu_dietata_ziaka_pred_nastupom_do_skoly.docx, ktorý je potrebné vytlačiť, podpísať a priniesť pri prvom nástupe vášho dieťaťa do školy 2.9.2020. Ak nemáte možnosti na jeho vytlačenie bude vám poskytnutý u nás v škole. Ak máte záujem o stravovanie a ak to vaše možnosti dovoľujú vytlačte a vypíšte ZAPISNY_LISTOK_OSOBITE_STRAVOVANIE_2020_2021.docx do našej Školskej jedálne a prineste ho podpísaný v prvý deň do školy so sebou. 

            Po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné Vyhlasenie_zakonneho_zastupcu_o_bezinfekcnosti.docx o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.

            Ostatné otázky vám zodpovedajú vaši triedni učitelia, prípadne vedenie školy.