• Marec mesiac kníh v internáte a ŠKD

          • Nás, vekom starších, učili, že kniha je najlepší priateľ človeka. Je to tak. Ak nie najlepším, ale určite priateľom, ktorý je vždy naporúdzi, pomôže, poteší, poradí, naučí. Stačí si správne vybrať. O to sa snažíme aj popoludní vo výchove. Spolu s deťmi hľadáme, vyberáme toho priateľa, s ktorým objavujeme neznáme miesta, zasmejeme sa, navštívime rozprávkové krajiny. Ani sa veľmi nezapotíme a veľa sa toho naučíme. Takto približovať a zamilovať si knihy, chceme nielen v tomto Mesiaci knihy, ale po celý rok. Do budúcna, častejšie navštívime našu detskú knižnicu, ktorá je veľmi dobre vybavená kvalitnou detskou literatúrou, aj vďaka úspešnému projektu "Čítame radi". Viac vo fotoalbume školy. 

          • Svetový deň povedomia o autizme

          • 2. apríl bol Organizáciou spojených národov vyhlásený za Svetový deň povedomia o autizme. Autizmus je neoddeliteľná súčasť existencie. Je to pervazívna porucha vývinu osobnosti prejavujúca sa predovšetkým v oblasti komunikácie, sociálnych vzťahov, predstavivosti, záujmov a aktivít. Každoročne sa pri tejto príležitosti koná množstvo projektov s cieľom zvýšiť povedomie o autizme a pomôcť autistom začleniť sa do spoločnosti. Prostriedkom upozorňovania na problémy súvisiace s autizmom sa stala modrá farba, ktorá je považovaná za farbu komunikácie. Ako symbol autizmu je často používaný aj farebný puzzlík. Puzzlík ako súčasť skladačky, ktorú je potrebné vyriešiť.

          • Ponožková výzva

          • V nedeľu 21. marca 2021 si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Tento deň patrí deťom, ktoré boli obdarené jedným chromozómom navyše. Tento deň by mal v jednotlivých krajinách prispieť k lepšiemu pochopeniu života ľudí s Downovým syndrómom. V škole si tento deň pripomenieme aj triednymi aktivitami. 

          • Pokračovanie v prezenčnej výučbe

          • Vzhľadom k rozhodnutiu MŠ SR z 2.3.2021 pokračujeme v ŠMŠ, ŠZŠ a PrŠ v prezenčnej výučbe v zmysle doterajších platných predpisov ako doposiaľ. V prevádzke sú aj ŠKD a Internát. Nástup na prezenčné vyučovanie sa riadi doterajšími pravidlami, t.j. s vypísaným čestným vyhlásením o bezinfekčnosti a preukázaním negatívneho výsledku testu na ochorenie COVID-19 zákonného zástupcu žijúceho v spoločnej domácnosti s dieťaťom, nie starším ako 7 dní. Cestne_vyhlasenie_ZZ_9.2.2021.pdf 

          • OZ ZANEBUDKA úspešné vo výzve "Vy rozhodujete, my pomáhame".

          • OZ ZANEBUDKA bolo úspešné vo výzve grantového programu 8. edície spoločnosti Tesco a Nadácie Pontis: „Vy rozhodujete, my pomáhame“. Hlavným zameraním projektu bude realizovať aktivity zamerané na udržiavanie ľudových tradícii u deti s mentálynm postihnutím. Zámerom je u týchto deti rozvíjať jemnú a hrubú motoriku, získať nové poznatky a zručnosti v oblasti ľudových tradícií, naučiť ich košikárskemu remeslu a celkovo ochrániť kultúrne dedičstvo nášho regiónu.

            V tomto období si žiaci s pomocou p. učiteľa PaedDr. Ladislava Gaľu začali tvoriť prvé aranžmá na stenu a kuchynský podnos na obsluhovanie. Košikárstvo a tvorenie z prútia žiakov veľmi pozitívne zaujalo. Viac vo fotoalbume. 

        • Jarné prázdniny
          • Jarné prázdniny

          • Od 22. februára 2021 do 26. februára 2021 budú jarné prázdniny. Vyučovanie začne v pondelok 1. marca 2021. Nástup na internát bude možný aj v nedeľu 28. februára 2021 po 19:00 hod. Prajeme všetkým krásne a bezpečné prežitie jarných prázdnin. Nástup na prezenčné vyučovanie sa riadi doterajšími pravidlami, t.j. s vypísaným čestným vyhlásením o bezinfekčnosti a preukázaním negatívneho výsledku testu na ochorenie COVID-19 zákonného zástupcu žijúceho v spoločnej domácnosti s dieťaťom, nie starším ako 7 dní. Cestne_vyhlasenie_ZZ_9.2.2021.pdf​​​​​​​

          • Čisté zúbky nebolia

          • Na dôležitosť správnej starostlivosti o zúbky a ústnu hygienu sme so svojimi žiakmi nezabudli ani v tomto čase pandémie. Triednymi projektami počas dištančného vzdelávania sme hravou formou motivovali žiakov k správnej výžive a rozvíjaniu základných hygienických návykov, ktorými môžeme predchádzať vzniku zubného kazu. Ako to celé dopadlo, zistíte vo fotoalbume.

        • Prezenčné vzdelávanie žiakov pokračuje aj od 15.2.2020 (pondelok)
          • Prezenčné vzdelávanie žiakov pokračuje aj od 15.2.2020 (pondelok)

          • Oznamujeme, že prezenčné vyučovanie pokračuje aj od pondelka 15.2.2020 pre ŠMŠ, ŠZŠ, PrŠ. V prevádzke bude aj internát a ŠKD. Internát bude v prevádzke už aj v nedeľu 14.2.2020 od 19:00 hod. Podmienkou nástupu žiakov na prezenčné vyučovanie je negatívny test rodiča, zákonného zástupcu žijúceho v spoločnej domácnosti žiaka, ktorý nie je starší ako 7 dní a opätovne vypísané  vyhlásenie o neprejavovaní príznakov akútneho ochorenia,. Vypísané vyhlásenie je potrebné pri vstupe žiaka odovzdať zamestnancovi školy - platí aktuálne Cestne_vyhlasenie_ZZ_9.2.2021.pdf K nástupu žiakov vydala riaditeľka školy interný pokyn pre zákonných zástupcov žiakov školy a zamestnancov školy, kde sú jednotlivé špecifiká zhrnuté. prikaz_riaditelky_c._2.pdf Všetci stravujúci sa žiaci sú automaticky prihlásení na obed. V prípade, že sa žiak / dieťa nezúčastní prezenčného vyučovania je potrebné sa individuálne zo stravy vyhlásiť na tel. 051 7480 187. 

        • Oznam k prerušeniu prezenčného vyučovania
          • Oznam k prerušeniu prezenčného vyučovania

          • V zmysle Rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR zo dňa 5.1.2020 bude prezenčné vyučovanie od 11.1.2020 prerušené. Jednotlivé zložky školy (ŠMŠ, ŠZŠ a PrŠ) budú od pondelka 11.1.2020 zabezpečovať vyučovanie dištančnou formou. O ďalšom postupe budeme priebežne informovať.

          • Adventné tvorenie v škole

          • Stalo sa peknou tradíciou, že koniec kalendárneho roka je v našej škole spojený s činnosťami, ktoré sú  príjemné a súčasne nesú v sebe dôležité hodnoty, posolstvá i charitatívny rozmer. Adventné obdobie sa u nás spája nielen s krásnou vianočnou výzdobou vestibulu, tried a ďalších školských priestorov, ale aj s prípravou a organizáciou viacerých podujatí, na ktoré naši žiaci netrpezlivo čakajú a veľmi sa na ne tešia. Vyvrcholením sviatočnej atmosféry býva tradične slávnostná vianočná akadémia, ktorá sa tohto roku neuskutočnila. Tento adventný čas sme strávili trochu nezvyčajne a s našimi žiakmi sme pripravili tvorivé vianočné dielne. Vytvárali sme rôzne vianočné pozdravy, vianočné ozdoby, Betlehem a netradične oživili ľudové tradície. Nechýbali ani vianočné listy Ježiškovi, vianočné pozdravy pre našich blízkych, krásne adventné vence, či zdobenie vianočného stromčeka a vianočného stola.

            Celú vianočnú atmosféru nám spríjemnili vianočné koledy a vôňa čerstvo napečených vianočných koláčikov či obdarovanie blízkych z vianočnej burzy, na ktorých nám stále záleží. Rok s rokom si ruku podáva, pomaly sa končí mesiac december, mesiac, v ktorom sú najkrajšie sviatky v roku – Vianoce. Všetkým želáme krásne prežitie vianočných sviatkov a veľa zdravia a šťastia v novom roku 2021.  Viac vo fotoalbume školy.

          • Oznam o prázdninách

          • Rozhodnutím Ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR sa uskutočnia vianočné prázdniny od 21. decembra 2020 do 8. januára 2021. Vyučovanie začne v pondelok 11. januára 2021. 

            Zároveň sa pôvodne plánované polročné prázdniny 1. februára 2020 neuskutočnia. Školské vyučovanie v 2. polroku školského roka sa začína 1. februára 2020 (pondelok). 

             

          • Mikulášsky darček

          • V rámci výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" sa aj naše kolegyne, ktoré vyučujú v triedach B variantu a triedach pre žiakov s autizmom sa zapojili do tejto výzvy. Ich iniciatíva smerovala však do „Gréckokatolíckej Charity Prešov“ na ulici Pod Táborom, aby touto troškou potešili srdcia ľudí bez domova.

          • Mikuláš navštívil aj žiakov na internáte

          • Žiaci ubytovaní v školskom internáte vedia a veria, že Mikuláš na nich nezabudne, a príde za nimi aj tam. A veruže sa nemýlili. Aj napriek troj-dňovému maratónu rozvážania sladkostí, Mikuláš ich dôveru nesklamal a prišiel v pondelok popoludní. To bolo radosti, keď deti zistili, že je bez čerta. Mikuláš ho niekde zabudol. No čo už, hlavne, že balíčky nezabudol. A ani Mikuláško neodchádzal naprázdno. Odnášal si plnú nošu básničiek, piesní a pekne vymaľovaných obrázkov. Viac vo fotoalbume.