• Olympijské hry v ŠKD a internáte školy

          • V septembri sa uskutočnil v ŠKD a internáte školy olympijský týždeň. Predchádzali mu rôzne aktivity ako aj tvorivé dielne. Deti v rámci kreatívnej tvorby maľovali olympijské vlajky, riešili zábavné hry s olympijskou tematikou, dozvedeli sa veľa z histórie a o moderných olympijských hrách. Na školskom dvore si zmerali sily v troch disciplínach: štafetový beh, skok do diaľky a hod kriketovou loptičkou. Nakoniec si víťazi skupín prevzali diplomy a sladkú odmenu. Motiváciou k športovaníu sme žiakov z ŠKD a internátu školy motivovali k aktivite a zmysluplnému tráveniu voľného času. Viac vo fotoalbume.   

          • 10. október - Svetový deň duševného zdravia

          • Každý rok pripadá 10. október na Svetový deň duševného zdravia uvedeného pod záštitou Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Čoraz viac sa stretávame s výskytom porúch duševného zdravia, ktoré výrazne ovplyvňujú jednotlivca, rodiny, pracovnú sféru. Napriek tomu sa duševné zdravie v spoločnosti nepovažuje za rovné s tým fyzickým. Problémy však existujú a ovplyvňujú každého z nás. Ako primárny predpoklad predchádzaniu vzniku duševných porúch je na prvom mieste prevencia.

            Na našej škole pôsobí školská psychologička Mgr. Adriana Lazoríková, ktorú môžu v prípade potreby kontaktovať nielen žiaci, ale aj rodičia a pedagógovia. Zriadili sme v ľavom menu podstránku Školský psychológ, kde nájdete základné informácie o jej činnosti, postupne odborné články, akým spôsobom a kedy sa s ňou môžete skontaktovať a dohodnúť si stretnutie. 

        • Naši žiaci na Majstrovstvách SR Špeciálnych olympiád v cyklistike
          • Naši žiaci na Majstrovstvách SR Špeciálnych olympiád v cyklistike

          • Dňa 5.10.2022 sa naši žiaci Damiána Laciová, Onur Miko., Katarína Janová, Kristián Kopil a Ľubomír Andraščík zúčastnili Majstrovstiev Slovenska Špeciálnych olympiád v cyklistike v Orechovej Potôni na motorkarskom okruhu Slovakia ring. Z nádherných pretekov si žiaci odniesli krásne štyri zlaté medaily a jednu striebornú medailu. Športovci našej školy pretekali v dvoch disciplinach na 1km a 2km. Prvé miesto na trati dlhej 1km (úroveň 2) získala Katarína Janová a Onur Miko získal taktiež 1. miesto na trati dlhej 1km (úroveň 2). Na trati dlhej 2 km úroveň 2 získala Damiána Laciová 1.miesto a stala sa Majsterkou Slovenska. Ďalším úspešným cyklistom sa stal Ľubomír Andraščík, ktorý získal 1.miesto na 2 km (úroveň 2) a Kristián Kopil v tej istej kategórii získal 2.miesto. Na toto vydarené športové podujatie ich pripravoval a sprevádzal p. učiteľ Mgr. Miroslav Petruš. Cyklistickí športovci našej školy podali úžasné športové výkony a statočne reprezentovali našu školu. Za to im veľmi pekne ďakujeme a blahoželáme. Viac vo fotoalbume. 

          • Dr. Klaun zavítal do našej školy

          • Dňa 14. septembra 2022 našu školu opäť navštívil Dr. Klaun, ktorý nás potešil divadelným predstavením s názvom „Klaunov kufor“. Veselé predstavenie bolo plné vtipných  pantomimických scén, počas ktorých Dr. Klaun postupne vyťahoval zo svojho čarovného kufra rôzne rekvizity, ku ktorým rozviedol celé príbehy, a do ktorých zapojil mnohých z obecenstva. Počas vystúpenia sme sa stali súčasťou pantomímy – učili sme sa žonglovať, boli sme na prechádzke so psom, športovali sme, chodili sme po lane, dokonca sme zasadili repu a spolu s babkou, dedkom, psíkom, mačičkou a myškou sme sa ju pokúsili vytrhnúť. Za fantastické predstavenie a príjemný zážitok patrí veľké poďakovanie pánu Kulíškovi z Fondu Dr. Klaun, ktorého predstavenie financovala Trenčianska nadácia. Viac vo fotoalbume.

        • Slávnostné otvorenie šk. roka 5. septembra 2022
          • Slávnostné otvorenie šk. roka 5. septembra 2022

          • Pondelok 5. septembra 2022 bude slávnostné otvorenie školského roka o 8:30 hod. pred budovou školy (v prípade nepriazniveho počasia v kultúrnej sále školy). Následne budú prebiehať v triedach triednické hodiny do 10:00 hod. Rodičia sa zúčastnia spoločného rodičovského združenia v priestoroch jedálne školy. Pri nástupe žiakov do školy je potrebné odovzdať tlačivo pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_ziaka_sept._2022.pdf

            Príchod na internát je možný od 9:00 hod., následne po triednických hodinách bude internát už riadne v prevádzke.  ŠKD v daný deň nie je v prevádzke. Obedy sú zabezpečené len internátnym žiakom. 

            Od 6. septembra 2022 začne vyučovanie triednickým systémom, informácie o počte vyučovacích hodín oznámia triedni učitelia. ŠKD už bude fungovať v štandarnom režime. 

             

        • Prevzatie antigenových testov 30.-31.8.2022
          • Prevzatie antigenových testov 30.-31.8.2022

          • Rodičia a zákonní zástupcovia žiakov ŠZŠ a PrŠ si môžu v dňoch 30. - 31. augusta 2022 (7:30 - 14:30) vyzdvihnúť na vrátnici antigenové testy pre žiakov vydané k začiatku šk. roka 2022/23. 

          • Letné prázdniny

          • Všetkým žiakom, ich rodinám a zamestnancom školy prajeme krásne prežitie letných prázdnin. Prežite ich v zdraví a bezpečí, s náležitým oddychom. Vidíme sa na začiatku nového školského roka 5. septembra 2022. 

          • Výchovný koncert - Ja som dobrý remeselník

          • Dňa 22. júna 2022 k nám zavítala  „Rodina Hlbocká“, ktorú tvorí desať členov rodiny. Dušou folklórnej skupiny sú rodičia Peter a Katarína, dlhoroční členovia SĽUK–u. Lásku k ľudovej piesni a slovenskému folklóru vštepujú aj svojim deťom, kde každý člen rodiny vie výborne hrať na viacerých ľudových nástrojoch, čoho dôkazom bol krásny a poučný výchovný koncert na vysokej umeleckej a profesionálnej úrovni. Počas koncertu sme sa dozvedeli zaujímavosti o rôznych remeselníkoch, vypočuli sme si porekadlá a piesne o ich práci, zoznámili sme sa aj s tradičnými, ale i netradičnými, ľudovými hudobnými nástrojmi, ako sú fujara, gajdy, píšťalky, drumbľa, píla, mrmlák, husle, okarína,ninera, heligónka, ozembuch, no ajladené zvonce a vinohradnícke ulikáče. Celú atmosféru vystúpenia dotvárali regrútske, zbojnícke a pastierske piesne. Program sa žiakom veľmi páčil a tešíme sa na ďalšiu návštevu rodiny Hlbockých. Viac vo fotoalbume školy.

          • Objavovanie prírody - náučný chodník Tajch Pavlovce

          • Zážitkové učenie v prírode so žiakmi pokračovalo 14. júna 2022 návštevou náučného chodníka Tajch Pavlovce v rámci projektu Interreg Poľsko-Slovensko, ktorý zastrešovali Štátne lesy SR Prešov. Žiaci bezpečne objavovali zákonitosti prírody, oboznamovali s lesom - spoločenstvom živej a neživej prírody. Vyskúšali si, aké majú vedomosti o zvieratkách, stromoch, rastlinách, ako aj preukázali zručnosti pri zakladaní ohňa.  Za čo ešte raz srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tejto vydarenej a hodnotnej akcii Štátnym lesom SR (Prešov). Viac vo fotoalbume. ​​

          • Oslavy 60-tého výročia založenia školy

          • V piatok 10. júna 2022 sme si slávnostne pripomenuli 60. rokov založenia našej školy. Sme veľmi radi, že naše pozvanie prijali zástupcovia zriaďovateľa z Regionálneho úradu školskej správy, z odboru školstva Mesta Prešov, z katedry špeciálnej pedagogiky Pedagogickej fakulty PU, hostia z prešovských škôl, centier pre deti a rodiny, rodičia našich žiakov, bývalí žiaci a zamestnanci. 

            Pozvaní si mohli ráno pozrieť otvorené hodiny a absolvovať prehliadku školy. Vrcholom osláv bol kultúrny program, ktorý sa niesol ľudovou tematikou. Žiaci sa veľmi tešili, že v triedach môžu predstvaviť hosťom svoje vedomosti a zručnosti, následne počas kultúrneho programu svoj talent. Viac vo fotoalbume školy. 

          • Naši žiaci na Národných hrách Špeciálnych olympiád

          • 13. júna 2022 sa Vyše 200 športovcov s intelektuálnym znevýhodnením súťažilo na Národných hrách Špeciálnych olympiád Slovensko v Banskej Bystrici. Naši žiaci sa tohto krásneho športového podujatia taktiež zúčastnili a boli úspešní. Martin Hudáček získal 1. miesto v behu na 1000 m a zároveň aj v behu na 500 m. Andrea Kochanská získala 1. miesto v plávaní 25 m prsia. Chuan Dávid Miko získal 1. miesto v behu na 300 m a 2. miesto v behu na 500 m. Onur Miko získal 2. miesto v behu na 50 m a 3. miesto v behu na 100 m. Adam Sabol Murguia v behu na 300 m získal 2. miesto a Oleg Ružbacký 3. miesto. Kristián Kopil získal v behu na 1000 m 2. miesto. Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme p. učiteľovi Mgr. Miroslavovi Petrušovi za športovú prípravu väčšiny žiakov. 

          • Objavovanie prírody - náučný chodník Sigord

          • Zážitkové učenie v prírode sme zažili so žiakmi v rámci projektu Interreg Poľsko-Slovensko, ktorý zastrešovali Štátne lesy SR Prešov. Cieľom podujatia bolo objavovanie prírodného a kultúrneho dedičstva náučného chodníka Sigord. Aktivity pripravené ,,lesákmi", boli zamerané na bezpečne objavovanie prírody, na jednotlivých zastávkach sa deti oboznamovali s lesom - spoločenstvom živej a neživej prírody. Na pripravených stanovištiach si vyskúšali, aké majú vedomosti o zvieratkách, stromoch, rastlinách, ako aj preukázali zručnosti pri zakladaní ohňa. Odmenou boli rôzne symbolické predmety, ale aj hodnotné vecné dary. Za čo ešte raz srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na tejto vydarenej a hodnotnej akcii Štátnym lesom SR (Prešov). Viac vo fotoalbume. 

          • Školský výlet do Ľutiny

          • Super, paráda, to je život, to bol deň... Aj takéto superlatívy odzneli z úst deti z ŠKD a internátu v podvečer pri návrate z výletu. Svoj sviatok MDD slávili celý deň. Dopoludnie hry, zábava, odmeny a popoludní výlet autobusom do malebnej dedinky Ľutina. Veruže, bolo čo tam obdivovať. Unikátny miniskanzen historických kostolíkov, krásny pohľad z vyhliadkovej veže, prechádzka lesom, pobyt na detskom ihrisku, ale aj posedenie pri výbornom občerstvení, viac vo fotoalbume. Za finančné sponzorstvo srdečne ďakujeme p.Varhoľákovi, Mgr. Kandrikovi a Ing. Uhlárovi.

          • Medzinárodný deň deti

          • Medzinárodný deň detí sa tradične oslavuje 1. júna. Tento deň venujeme predovšetkým našim deťom a nezáleží na tom, ako sú veľké. Ani tento rok tomu nebolo inak. Počas celého dňa sa ozýval školou spev a dobrá nálada. Veselý a hravý „Deň detí“ strávila každá trieda podľa svojho uváženia. Jedny využili zábavné dopoludnie, druhí sa vybláznili pri športových súťažiach v telocvični, ďalší zase pri „piknikovom čítaní“. Možností ako si užiť tento deň bolo naozaj neúrekom, stačilo si vybrať iba tú správnu, ktorá najviac vyhovela detskej duši. Presvedčte sa sami, že nám bolo super! Viac vo fotoalbume.

          • Dopravná výchova s policajtkou

          • 30. mája 2022 sa mladší žiaci zúčastnili preventívnej aktivity z dopravnej výchovy. O dopravných značkách, ich význame a bezpečnom správaní sa v rôznych dopravných situáciách nám prišla porozprávať pani kpt. JUDr. Zuzana Dudová. Vo svojom rozprávaní sa snažila žiakom priblížiť pravidlá pri chôdzi po ceste, chodníku pre chodcov i dôležitosť nosenia bezpečnostných prvkov. Žiaci sa dozvedeli aj čo je povinnou výbavou bicykla a aké bezpečnostné prvky sú pre cyklistu nevyhnutné. Veríme, že nadobudnuté poznatky žiakom utkvejú v pamäti čo najdlhšie a bezpečné správanie na ceste bude pre nich hračkou. Viac vo fotoalbume.