• Krajské kolo v prednese poézie a prózy
          • Krajské kolo v prednese poézie a prózy

          • Do krajského kola Gaňovho literárneho Prešova, ktoré sa uskutočnilo 26. apríla 2018 na pôde Spojenej školy Matice slovenskej 11, Prešov, postúpili žiaci v kategóriach mladší žiaci vzdelávacieho variantu A: Marián Godla, Dionýz Lacko-Dunka a Mária Kalejová. Starší žiaci variantu A, zastupovali: Kristián Kopil, Alexander Rendeš a Jana Petrušová. V kategórii žiakov vzdelávacieho variantu B, C, autistických tried, reprezentovala školu žiačka Denisa Jankuvová. V silnej konkurencii, prvé miesto v prednese prózy "Nech žije rodina", obsadil Alexander Rendeš, ktorého pripravovala p. učiteľka Mgr. Kevická. Alexander opäť nesklamal, vtipnou prózou pobavil všetkých prítomných aj porotu. Gratulujeme a tým postupuje do celoslovenského kola Gaňova Tarnava, ktorá sa uskutoční 22. mája 2018 v Spišskej Novej Vsi. Cenu poroty (najmladší účastník) získala Mária Kalejová z triedy PRA, ktorú pripravovala pani učiteľka Mgr. Ringerová. Za vzornú a úspešnú reprezentáciu našej školy všetkým ďakujeme. 

          • Deň Zeme v našej škole

          • 22. apríl bol vyhlásený za Deň Zeme, ktorého zámerom je spoločná celosvetová ochranu Zeme. V našej škole prebiehali aktivity ku Dňu Zeme v utorok 24.04.2018. Počas celého dňa si žiaci pripomínali potrebu a dôležitosť ochrany Zeme a takisto dôsledky znečisťovania pôdy a vody pre všetko živé na našej planéte. Učitelia počas celého dňa pomocou rôznych edukačných aktivít a prostriedkov priblížili žiakom danú problematiku. Zároveň všetci v priebehu celého dňa upravovali areál školy, orezávali a upravovali živý plot, strihali kríky, pleli burinu v skalke... Aj takouto praktickou aktivitou sme v nich chceli prebudiť ochotu aktívne sa zúčastňovať ochrany Zeme a vôd a tým prispieť k zachovaniu čistého životného prostredia aj pre budúce generácie.

          • Talentmánia v našej škole

          • Dňa 19. apríla 2018 sme nazreli do krehkej detskej duše, jej tajomného sveta a zákutí srdca, v ktorom sa našlo miesto aj pre krásu piesne a hudby. V tento deň sa uskutočnil v našej škole 1.ročník speváckej súťažnej prehliadky „Talentmánie“, kde žiaci mali možnosť ukázať svoje nadanie, šikovnosť a výnimočnosť v speve ľudových, moderných a rómskych piesňach vo všetkých vekových kategóriách. Atmosféra prvého ročníka bola úžasná, plná nielen spevu, ale aj tanca či výbornej zábavy. To, že máme veľa speváckych talentov, nasvedčuje aj úroveň a kvalita všetkých vystúpení v školskom kole. Vybraní žiaci v jednotlivých kategóriách sa umiestnili na týchto miestach . Nasledovne žiaci umiestnení na prvých miestach vo svojej kategórii budú reprezentovať našu školu na speváckej súťaži „Jakuboviansky slávik“  v Chminianskych Jakubovanoch. 

          • Nie sme rovnakí, ale sme si rovní

          • 21. marec je dňom, kedy si pripomíname aj Medzinárodný deň boja proti rasovej diskriminácii. V tento deň sa zameriava pozornosť na problémy rasizmu a zdôrazňuje sa potreba rasovej harmónie. V nasledujúcom týždni sa aj naša škola zapojila do „Dňa boja proti rasizmu". Žiaci boli oblečení v tento deň do rôznych farieb čierna, modrá, červená, zelená, žltá. Sú to farby olympijských kruhov, ktoré predstavujú jednotlivé kontinenty a znamenajú aj priateľstvo, jednotu ľudí bez rozdielu farby pleti, národnosti, jazyka a kultúry. Žiaci spolu s triednymi učiteľmi sa venovali témam týkajúcich  sa národnostnej neznášanlivosti, rasizmu, rasovej intolerancii, ktoré sme spracovávali nielen výtvarne, ale aj rôznymi tvorivými aktivitami. V triedach si prezentovali  triedne projekty, ktoré môžu aj naďalej využiť ako učebnú pomôcku. Aj takto sme symbolicky vyjadrili náš postoj k danej téme a pripomenuli aj to, že každý z nás je jedinečný, svojský a naše vzájomné spolužitie má byť založené na princípoch rovnosti, tolerancie a rešpektu.

          • Atletický festival

          • 21. marca 2018 sme zrealizovali spoločne s OZ Zanebudka v spolupráci s Katedrou špeciálnej pedagogiky PF PU Atletický festival pre deti s Downovým syndrómom. Záštitu nad podujatím prevzal Prešovský samosprávny kraj. Veľmi nás teší, že toto podujatie sa nám po prvý krát podarilo zrealizovať s takými pozitívnymi ohlasmi. Veľké poďakovanie patrí nášmu učiteľovi Mgr. Miroslavovi Petrušovi, ktorý s touto myšlienkou prišiel a všetkých motivoval k jej realizácii. Bolo nám cťou sledovať športové zápolenie týchto detí, ktoré sa nám v každom okamihu odmenili úsmevom a pozitívnou energiou. Víťazom boli nielen samotní súťažiaci, ale každý, kto v tento deň prejavil spolupatričnosť. Poďakovanie patrí celému organizačnému tímu a najmä sponzorom. Viac vo fotoalbume. 

          • Gaňov literárny Prešov - šk. kolo

          • Mesiac marec sa symbolicky spája s príchodom jari, ale aj s Mesiacom knihy. Na našej škole sa už stalo tradíciou, že v tento mesiac sa uskutočňuje GLP, súťaž v prednese poézie a prózy. Nebolo tomu inak ani teraz. Školské kolo vyvrcholilo 15. marca 2018. Súťaže v prednese poézie a prózy sa sa zúčastnili žiaci z variantov A,B,C a jeden žiak z Praktickej školy. Konkurencia bola veľká, žiaci podali skvelé výkony, bolo náročné vybrať tých najlepších. Práve na to dohliadala aj porota v zložení, pani riaditeľka Mgr. Hedviga Tomašová, pani učiteľka Mgr. Janka Korušiaková a pani učiteľka Mgr. Marcela Izdenczyová.

            Nakoniec porota sa uzniesla s týmto vyhodnotením.

            I. kategória-mladší žiaci ŠZŠ, variant A

            1.miesto - Marián Godla, pod vedením p. učiteľky.PaedDr Schewczukovej

            2.miesto - Mária Kalejová, pod vedením p.učiteľky Mgr. Ringerovej

            3. miesto - Dionýz Lacko-Dunka pod vedením p.učiteľky Mgr. Oriňakovej

            II. kategória-starší žiaci ŠZŠ, variant A

            1.miesto - Alexander Rendéš, pod vedením p.učiteľky Mgr. Kevickej

            2.miesto - Kristián Kopil, pod vedením p.učiteľky PaedDr. Schewczukovej

            3.miesto - Jana Petrušová pod vedením p. učiteľa Mgr. Zborovského

            III. kategória žiaci ŠZŠ vzdelávacieho variantu B/Autisti

            1.miesto - Denisa Jankuvová, pod vedením p. učiteľky PaedDr. Guttekovej

            2.miesto - Pavol Závacký, pod vedením p. učiteľky Mgr. Ďurašovej

            3.miesto - Nikolas Šarišský, pod vedením p.učiteľky Mgr. Babjakovej

            Kategória -žiaci Praktickej školy

            1. miesto obsadil Erik Repko, pod vedením p. učiteľky Mgr. Muľovej

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a postupujúcim žiakom do krajského kola, ktoré sa bude konať v Spojenej škole na Matici slovenskej v Prešove budeme držať palce.

          • Dr. Klaun priniesol radosť, smiech a dobrú náladu

          • Dňa 21. februára 2018 sme v našej škole privítali milú návštevu – Klauna Adyna. Fond Dr. Klauna Trenčianskej nadácie pre nás pripravil predstavenie s názvom „Ako sa klaun stal hudobníkom“, ktoré vyvolalo u žiakov obrovský úspech. Svojim zábavným interaktívnym predstavením plné pesničiek a trikov nám klaun Adyno priniesol veľa dobrej nálady a smiechu. Chcel sa stať muzikantom, čo sa nám spoločným úsilím, zapájaním mnohých žiakov, či učiteľov aj podarilo. Týmto sa chceme poďakovať, že Dr. Klaun priniesol opäť radosť, smiech a dobrú náladu všetkým žiakom.

          • Karneval v škole

          • Obdobie fašiangov by nemohlo skončiť na našej škole inak, ako tradičným karnevalom masiek. Prípravy na karneval pani učiteľky zvládli úspešne, zábava mohla začať. Bol 12. február a deti sa začali meniť na princezné, batmanov, indiánov, strašiakov, zvieratká, postavičky z rozprávok. Po predstavení masiek, začali hry a súťaže. Zapojili sa skoro všetci aj pani učiteľky. Najlepší sa radovali zo sladkej odmeny. Medzitým skúmavý pohľad poroty vyberal dve najoriginálnejšie masky. Výber bol veľmi ťažký, lebo všetky masky zaujali. Nakoniec vyhral strašiak a ovečka, ktorí získali pekné ceny. No ani ostatné masky nezostali bez odmeny, každá dostala sladkú odmenu. V takejto atmosfére sa niesol celý karneval, zabávali sa všetci a odchádzali plný dojmov a zážitkov. Viac vo fotoalbumoch školy. 

          • Karneval v MŠ

          • Fašiangy sú obdobie známe zábavou, plesmi, či karnevalmi. Preto aj v našej materskej škole  je karneval každoročná obľúbená tradícia. Tento rok sa konal v stredu 7.2.2018 v priestoroch materskej školy. Triedy sa zmenili na karnevalové sály a boli vyzdobené farebnými balónmi, stužkami a nechýbali ani veselí šašovia, či škrabošky, ktoré deti vyrábali. Deti a ich rodičov od rána vítali pani učiteľky a vychovávateľky v rozprávkových maskách. Pri tom nechýbala ani naša každoročná tradícia, pečenie šišiek s džemom, ktoré sme núkali deťom i rodičom. Deti mali nádherné a kreatívne masky, navzájom sa obzerali a tešili sa z nich. Snažili uhádnuť masky svojich kamarátov, pričom vzniklo mnoho zaujímavých názvov. Celý deň sa niesol v duchu spevu, tancu, rôznych aktivít, či hier. Svojou návštevou nás potešila aj pani riaditeľka, ktorej sa deti v maskách veľmi páčili. Každé dieťa dostalo na konci dňa diplom za krásnu masku.

          • Darčeky aj po Vianociach

          • Čas radosti z darčekov prežívajú deti väčšinou na Vianoce. Deti z našej materskej školy sa tešili darčekom aj teraz. Mnoho nových hračiek sme dostali od firmy SPIN MASTER INTERNATIONAL so sídlom v Bratislave, a naše deti mohli zažiť Vianoce ešte raz. Rôzne zvukové hračky, magický piesok, stavebnice a dokonca interaktívne vajíčko, z ktorého sa nám vyliahnu vtáčiky - dvojčence zamestnali naše deti na celý deň. Veľmi pekne ďakujeme sponzorom za rozžiarené očká našich detí. 

        • Prerušenie vyučovania (epidémia chrípky)
          • Prerušenie vyučovania (epidémia chrípky)

          • Na základe metodického usmernenia č. 15/2005-R Ministerstva školstva SR z dôvodu epidemického výskytu chrípkového ochorenia prerušujem výchovno-vzdelávací proces v dňoch od 29. januára 2018 do 1. februára 2018 vrátane (t. j. 4 dni).

            Dňa 2. februára 2018 sú polročné prázdniny.

            Vyučovanie sa začne v pondelok 5. februára 2018. Nástup na internát bude 4. februára 2018 (nedeľu) v čase od 19:00 do 20:00 hod. alebo v  pondelok ráno 5. februára 2018 od 7:00 do 8:00 hod. Všetci žiaci sú zároveň vyhlásení zo stravy.                                                  Mgr. Hedviga Tomášová, riaditeľka školy

        • Divadlo Portál v našej škole
          • Divadlo Portál v našej škole

          • Spoločenská sála v našej škole sa zmenila na divadelné javisko dňa 17. januára 2018. Zavítala k nám rozprávková postavička Martinko Klingáč, ktorý je známy nie len zo slovenských rozprávok Pavla Dobšinského, ale aj po celom svete. Táto postavička ožila v činohernej-bábkovej rozprávke Divadla PORTÁL, ktoré svojím predstavením potešilo našich žiakov. Predstavenie s pesničkami a humornými situáciami bolo o nešikovnej Hanke, ktorej pomohol Martinko Klingáč vyriešiť situáciu, do ktorej sa nečakane dostala. Rozprávka sa všetkým páčila, dôkazom čoho bol veľký potlesk a úsmev na tvárach všetkých prítomných.

        • Vianočná akadémia "Od Ondreja do Vianoc"
          • Vianočná akadémia "Od Ondreja do Vianoc"

          • Opäť nám nežne klopú na dvere vianočné sviatky – čas radosti, zázrakov a  prianí. Do našich príbytkov zavíta vianočná atmosféra, vôňa medovníkov a vianočných dobrôt. Dňa 20. decembra 2017 o 9:30 hod. sme si vianočnou akadémiou opäť pripomenuli krásnu atmosféru Vianoc. Čaro Vianoc, pohodu a pokoj, bielu vianočnú atmosféru nám spríjemňovali žiaci a ich triedni učitelia svojim vianočným programom, plný spevu, tanca, vianočných básni či kolied tematicky zameranými na zimné prostredie a vianočný čas. Celým programom s názvom „Od Ondreja do Vianoc" nás sprevádzala p. učiteľka PaedDr Ingrid Kertysová. To, že Vianoce sú pre nás jedným z najkrajších sviatkov v roku nám potvrdilo vianočné vystúpenie našich žiakov, ktoré bolo opäť nápadité a vyčarilo úsmev na tvári všetkých. Veľké poďakovanie patrí aj pedagógom, ktorí svojich žiakov pripravovali. 

        • Vianočná besiedka v materskej škole
          • Vianočná besiedka v materskej škole

          • Opäť prichádza ten zázračný čas, kedy sa do tried vkráda tajomná vianočná atmosféra. Kto sa teší na Vianoce viac ako deti? Toto obdobie sme si spríjemnili výzdobou stromčeka, vyrábaním rôznych dekorácií, perníkových ozdôb a vianočných darčekov pre rodičov. Zakončili sme ho milým posedením s rodičmi spojeným s vystúpením detí, ktoré sa konalo 18. decembra 2017. Vianočnú besiedku si detičky poctivo a trpezlivo viac ako mesiac nacvičovali. Rodičom ukázali dramatizáciu zimnej rozprávky O rukavičke, kde sa všetky deti vcítili do úlohy lesných zvieratiek. Ďalej predviedli vianočné a zimné riekanky, či piesne spojené s tancovaním. Do vystúpenia sa s radosťou zapojili aj rodičia, ktorí sa spolu s deťmi pochytali za ruky a vytvorili silnú reťaz. Deťom i rodičom sa besiedka veľmi páčila a navodila tú správnu vianočnú atmosféru.

          • Mikuláš v materskej škole

          • V stredu 6. decembra 2017 zavítal Mikuláš s jeho pomocníkmi čertom a anjelikom aj do materskej školy. Detičky Mikuláša už od rána netrpezlivo očakávali a veľmi sa na neho tešili. Mali pripravené vianočné riekanky a pesničky, ktoré spoločne zarecitovali a zaspievali. Mikuláš ich za to odmenil sladkou odmenou. Na koniec si triedy materskej školy urobili s Mikulášom a jeho pomocníkmi spoločné fotografie.

        • Športom proti drogám
          • Športom proti drogám

          • Tretí novembrový týždeň kalendárneho roka je vyhlásený za Európsky týždeň boja proti drogám. Tento týždeň bol aj v našej škole venovaný aktivitám, ktoré napomáhajú k znižovaniu dopytu po drogách. K tradičným a najobľúbenejším športovým aktivitám patrí Celoškolský športový deň „Športom proti drogám“. Ide o medzitriedne zápasy vo Vybíjanej, kde si zmerali sily žiaci z tried A, B variantu a žiaci Praktickej školy. Pre žiakov C variantu a MŠ, boli pripravené rôzne športové súťaže a hry. Počas celého týždňa sme sa snažili venovať problematike boja proti drogám do vyučovania vo všetkých triedach, či už ako preferovanie zdravého životného štýlu a zdravej výživy alebo vo vytváraní hodnotných voľnočasových aktivít. Žiaci tvorili rôzne plagáty, výtvarné práce, aby ukázali, že drogy v ich živote nemajú miesto.

          • Do školy zavítal Mikuláš

          • Čas plynie ako voda ... ani sme sa nenazdali a je tu predvianočný čas, v ktorom nesmie chýbať náš školský Mikuláš. 6. decembra 2017 bolo na našej škole veselo. Všetci žiaci sa zhromaždili do našej spoločenskej sály a netrpezlivo vyčkávali, kedy sa objaví Mikuláš. Neprišiel sám. Pôvabný anjel s krásnym úsmevom pre všetky dobré deti a vtipný čert s uhlíkom v ruke pripravený ponatierať neposlušníkov. Každý bol obdarený čokoládovým Mikulášom. Za odmenu, každý žiak zaspieval, alebo povedal básničku. Ďakujeme Mikuláš, budeme ťa čakať aj o rok.​ Viac vo fotoalbume.