• Náš žiak na pretekoch v Holandsku

          • Koncom augusta 2024 sa náš žiak Martin Hudaček spolu s pánom učiteľom Mgr. Miroslavom Petrušom zúčastnili in–line pretekoch G-SKATEN v Holandskom meste Heerde na nádhernej in-line trati. Veľké poďakovanie patrí sponzorom Nadácii TA3, Nadácii Mesta Prešov a NO Daniela Krátkeho a nášmu OZ Zanebudka. Martin súťažil v dvoch disciplínach na 500m a na 1600m. V oboch vo svojej kategórii získal 1. miesto. V disciplíne na 1600m sa celkovo umiestnil zo všetkých športovcov na 2. mieste za vynikajúcim Holanďanom Ewaldom Van Busselom. Verím, že pre nášho žiaka to bola super príprava na preteky, ktoré ho ešte len čakajú budúci rok na Zimných Svetových hrách Špeciálnych Olympiád v Talianskom Turíne v shorttracku.

          • Informácie k začiatku nového šk. roka 2024/25

          • Slávnovstné otvorenie šk. roka 2024/25 bude v pondelok 2. septembra 2024 o 8:30 hod. na školskom dvore. Následne budú žiaci rozdelení do tried a prebehnú úvodné triednické hodiny, počas ktorých triedni učitelia poskytnú informácie o organizácii šk. roka (pomôcky, poplatky do tr. fondu apod.). ŠKD v tento deň ešte nie je v prevádzke. Príchod na šk.  internát bude možný v prvý šk. deň od 8:00 hod., resp. dopoludnia. 

            Informácie o stravovaní nájdete v sekcii Šk. jedáleň. Na stravu je možné prihlásiť v týchto dňoch s vypísaným zápisným  lístkom (niektorí už tak spravili)  u vedúcej šk. jedálne (v čase od 08:00 - 12:00 hod.). Bez riadného odovzdaného zápisného lístka nie je možné prihlásenie na stravu, ako aj s úhradou kaucie na stravu. 

          • Piknikové čítanie

          • V poslednom školskom týžni sa žiaci našej školy so svojimi učiteľmi zapojili do aktivity školskej knižnice ,,Piknikové čítanie". Ďakujeme všetkým, že si našli čas a podporili touto aktivitou čitateľskú gramotnosť žiakov.

          • Program "Školské ovocie"

          • V školskom roku 2023/2024 bola naša škola opätovne zapojená do programu „Školské ovocie“. Spoločnosť Fruxi Fresh nám pravidelne zabezpečovala nielen dodávky čerstvého ovocia a zeleniny, ale aj vybraných výrobkov z nich. Naši žiaci tak mohli konzumovať ovocie a zeleninu vypestované v našich podmienkach, či osviežiť sa 100% ovocnými šťavami bez konzervačných látok. Ďakujeme vedúcej školskej jedálne, že našu školu zapojila do tohto skvelého i zdravého programu a tak našim žiakom zabezpečila pravidelný prísun vitamínov potrebných k správnej životospráve a zvýšeniu prirodzenej imunity.

          • Deň pre rodičov

          • Dňa 21. júna 2024 sa dvere našej školy otvorili pre našich rodičov, kedy mali možnosť na neformálne stretnutia s učiteľmi. V kultúrnom programe sa predstavili žiaci našej školy. V úvode  boli deťom z MŠ odovzdané osvedčenia o ukončení predprimárneho vzdelávania. Celým dňom sa niesla príjemná atmosféra, o ktorej sa môžete presvedčiť  vo fotoalbume školy.

          • 13. komnata - vernisáž

          • Dňa 05. júna 2024 sa uskutočnila slávnostná vernisáž IX. ročníka výtvarnej súťaže „Trinásta komnata –môj sen“. Do súťaže sa zapojili žiaci špeciálnych základných  škôl a špeciálnych tried ZŠ na území Prešovského samosprávneho kraja.  Tento rok sa zapojilo 22 škôl a prišlo 145 výtvarných prác, ktoré vyhodnocoval odborný porotca Mgr. art. Jozef Poník. Víťazom a všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme. Vernisáž výtvarných prác si môžete pozrieť v kultúrnej sále našej školy. Srdečne Vás pozývame 😊.

          • Futbalový turnaj (Európsky futbalový týždeň Špeciálnych olympiád Slovensko)

          • 31. mája 2024 sa v rámci Európskeho futbalového týždňa Špeciálnych olympiád  Slovensko zorganizovali v škole futbalový turnaj medzi triedami našej školy. Šport a najmä futbal  spája najviac ľudí na svete.  Futbalového turnaja sa zúčastnilo 5 tried našej školy. Atmosféra bola veľmi príjemná, plná radosti a bojového ducha. Zápasy boli vyrovnané a chlapci sa veľmi snažili. Najlepším strelcom turnaja bol  Chuan Dávid Miko s 5 gólmi. Turnaj vyhrali žiaci z triedy V.A, na 2. mieste sa umiestnili žiaci IX.A a na 3. mieste žiaci VI.B+VII.B. 

          • Škola života v našej škole

          • 31. mája 2024 naša škola po 2 krát organizovala už 12. ročník odborno-praktickej prehliadky zručností žiakov praktických škôl pod názvom ŠKOLA ŽIVOTA. Sme veľmi radi, že tohto podujatia sa zúčastnilo spolu 11 tímov praktických škôl z prešovského kraja, vrátane nášho tímu. Víťazom bol každý, kto si priamo vyskúšal zručnosti z domácich prác a údržby domácnosti, zdravotnej a rodinnej výchovy, ručných prác a šitia, pomocných prác v kuchyni a prípravy jedál a výživy. Ďakujeme šikovným kolegyniam, ktoré sa podieľali na príprave a organizovaní tohto podujatia. Viac vo fotoalbume. 

          • 13. komnata - vyhodnotenie

          • Aktuálne prebehlo vyhodnotenie výtvarnej súťaže 13. komnata. Tohto roku sa do súťaže zapojilo 22 škôl, z ktorých nám prišlo spolu 145 výtvarných prác. Tešíme sa na slávnostnú vernisáž z vyhodnotením 5. júna 2024 o 10:00 hod. v našej kultúrnej sále školy.

          • Deň mlieka v našej škole

          • 21. mája sme si pripomenuli Medzinárodný deň mlieka. Tento deň si každoročne zaslúži a zároveň potrebuje neustálu osvetu. Vďaka všetkým (malým i veľkým) sa nám spoločne podarilo pripraviť na našej škole nezabudnuteľný tematický deň venovaný mlieku a mliečnym výrobkom. Opätovne sme si oživili cenné informácie o prospešných látkach obsiahnutých v mlieku, nakreslili s ním spojené pekné obrázky, vytvorili náučné plagáty, či zaujímavé myšlienkové mapy. Samozrejme, že sme ochutnali aj rozmanité mliečne dobroty. Vedúca školskej jedálne ako každý rok v tento významný deň zabezpečila pre nás chutnú mliečnu desiatu. Ďakujeme.  Viac vo fotoalbume

          • Projektové vyučovanie o včelách

          • V pondelok 20. mája si pripomíname Svetový deň včiel, ktorý určila Organizácia spojených národov na základe narodenia Antona Janšu, zakladateľa moderného včelárstva. Dňa 21.05.2024 mali triedy VIII.A a IX.A celodenné projektové vyučovanie venované včelám, ich chovu a všetkému, čo včielky vyprodukujú. V rámci tohto vyučovania sme v Pečovskej Novej Vsi navštívili aj pána včelára Dominika, ktorý vo svojej záhrade chová včely. Žiaci mali možnosť pozrieť a vyskúšať si celý rad vecí, ktoré obnáša práca so včelstvom. Najprv si vyskúšali včelárske oblečenie, klobúk so sieťkou, zoznámili sa so základnými pomôckami, ktoré pri svojej práci každý poriadny včelár potrebuje. Dozvedeli sa pár užitočných teoretických informácií o včelách a potom, riadne vystrojení, sme prešli na praktické činnosti. Na záver žiakom manželka pána včelára ukázala, aké rôzne produkty nám ešte okrem medu včielky prinášajú. Žiakov najviac zaujali produkty zo včelieho vosku, sviece a dekoratívne predmety. Viac vo fotoalbume.

          • Školský výlet detí z internátu

          • Deti, bývajúce cez týždeň v internáte, už v predstihu dostali darček k MDD v podobe výletu, ktorý sme absolvovali v stredu 15. mája 2024. Naším cieľom bol Detský areál ANIČKA v Košiciach. Ide o multifunkčný priestor na ktorom je viacero preliezok, hojdačiek, pieskovísk, trampolín, väčších či menších šmýkačiek, odrážadla, kolobežky a bicykle. K dispozícií boli aj ďalšie atrakcie, ako minigolf, bludisko a mini zoo. Každé z deti si tam našlo to svoje, od čoho sa nevedelo odtrhnúť. Všetci sa dosýta vyšantili, vybláznili, ale aj zrelaxovali. Neobišli sme ani bufet, ktorý ponúkol občerstvenie a iné dobrôtky. Viac vo fotoalbume ...    

          • Naša žiačka získala 3. miesto v prednese poézie

          • 10. mája 2024 sa naša žiačka Timea Mirgová zúčastnila celoslovesnkej recitačnej súťaže GAŇOVA TARNAVA 2024. Tradične sa súťaž v prednese poézie a prózy špeciálnych základných škôl  konala v Spišskej Novej Vsi. Srdečnej jej blahoželám za umiestnenie na 3. mieste v kategórii mladší žiaci variant B. Poďakovanie patrí aj triednej učiteľke Mgr. Marte Bartovej, ktorá jú pripravovala.